http://www.europeflavours.ro/

luni, 15 august 2011

Fursecuri cu banane


      Fructele sunt preferatele mele cand vine vorba de deserturi, iar bananele sunt in top asa ca Pofticiosul s-a hotarat sa ma alinte cu aceste fursecuri extraordinar de gustoase si fine si bineinteles, pe gustul meu :). Sa fiu sincera bucatarasul meu a inceput sa gateasca mai des in ultima perioada, sa fie oare placerea de a-si privi propriile retete pe blogul meu, care incetul cu incetul devine al nostru?

    Ce aveti nevoie pentru aceste fursecuri :
  • 2 banane mari
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 2 albusuri marisoare
  • 200 grame zahar brun (eu am folosit alb)
  • 1 lingura esenta de vanilie (eu am folosit un plic zahar vanilat)
  • 1 lingurita praf de copt
  • 200 grame de faina
  • 1 praf de sare
  • 120 ml ulei 
  • 100 grame banane deshidratate maruntite
      Pentru glazura aveti nevoie de 130 g ciocolata si 3-4 linguri de apa.


     Bananele se decojesc si se zdrobesc pana devin pasta. Sau folositi blenderul. Bananele se stropesc cu zeama de lamaie pentru a preveni oxidarea, apoi se adauga albusul de ou crud, zaharul si zaharul vanilat.

     Se mixeaza sau se amestecat tot in blender pana se obtine o spuma consistenta.


     Se adauga uleiul in doua transe dand cateva impulsuri intre adaugari.


     Dupa ce s-a incorporat uleiul se amesteca separat faina cu praful de copt si sarea si se adauga peste compozitia de banane. Se amesteca pana se omogenizeaza toate ingredientele.

     Dupa ce este gata copozitia, se incinge cuptorul la foc mediu. O tava se tapeteaza cu foaie de copt si se formeaza cerculete din cate o lingurita de aluat .


   In mijlocul fiecarui cerculet se presara bucatele de banane deshidratate si se da la cuptor.


     Dupa aproximativ 10 - 15 minute (cuptorul meu coace mai greu), cand fursecurile s-au rumenit pe margini se scot si se lasa pe un gratar la racorit.


    Intre timp se rupe ciocolata in patratele si se topeste impreuna cu apa pe baie de aburi.


   Cand ciocolata a fost complet topita iar fursecurile la temperatura camerei, se glazureaza fiecare in parte pe margini si se lasa pe foaie de copt sa se intareasca glazura.


     Aratau atat de apetisant incat nu am avut rabdare sa se raceasca complet  si am furat cateva :D.

    
      Cu mii de multumiri Pofticiosului, martusiesc ca aceste fursecuri sunt divine vi le recomand pentru orice ocazii speciale sau mai putin speciale, ori fara nici o ocazie, infrumusetati o zi oarecare pregatindu-le celor dragi acest desert :).

Pofta Buna !

miercuri, 10 august 2011

Tarta cu prune



      Lumea ma intreaba cum de sunt inca slaba la cate prajituri pregatesc. Raspunsul nici eu nu il cunosc, poate e pe undeva legat de metabolismul meu activ (eu inca nu sunt cert convinsa de asta), dar adevarul este ca un desert bun si diferit transforma o zi banala intr-una deosebita. Iar daca desertul e servit cu masura (asta nu e valabil in cazul meu) nu are cum sa strice. Pe langa asta, cum puteam eu sa rezist tentatiei de a pregati un desert cu  prune cand Gaby ma provoaca, zau asa :)). Pai bine, mai Gabitule, credeai ca ai sa scapi de mine cand ai ales Pruna pentru Provocarea Dulce Romanie a lunii august? Si asta e doar inceputul, stai sa vezi ca nici Puiul nu scapa, doar ca inca nu sunt eu hotarata cum sa-l pregatesc.
      Intr-una din zilele trecute am facut o plimbare pana la piata, am achizitionat un kilogram de prune, m-am intors frumusel acasa si m-am pus pe treaba. Aveam eu in gand de mult sa pregatesc tarta de fata, iar provocarea Gabitei a venit right on time :D.


      In primul rand am pregatit aluatul pentru a carei reteta m-am inspirat de aici. Si din toate retetele pe care le-am incercat pentru aluatul de tarta, cea de fata este cea care mi-a placut cel mai mult pentru ca este foarte simpla cu un minim de ingrediente si timp, iar finalul este fraged si usor crocant adica perfect pentru gustul nostru. Deci, pentru aluat avem nevoie de :
  • 2 cani si jumatate de faina (aproximativ 500 g)
  • un pachet de unt
  • 1 lingurita de sare
  • 1/4 cana de apa
      Punem in blender faina, sarea si untul (rece si taiat in cuburi) si mixam pana ce continutul nostru devine faramicios. La fel se poate proceda si fara blender, se pun ingredientele de mai sus (mai putin apa) si se amesteca pana ajungem la rezultatul dorit (aluat faramicios), diferenta e ca dureaza mai mult. Daca am folosit blenderul, rasturnam continutul intr-un bol incapator, adaugam apa si framantam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios (destul de tare), pe care il impartim in doua parti egale, le invelim in folie alimentara individual si le turtim cu sucitorul la o grosim de aproximativ 2-3 cm.


      Aluatul astfel pregatim il lasam la frigider un ceas (minim 30 de minute).  Intre timp ne ocupam de umplutura:
  • aproximativ 800 g prune proaspete (eu am avut 1 kg initial dar si soricei furaciosi prin bucatarie...)
  • 2 lingurite scortisoara pudra
  • 1/2 cana zahar
  • 2 linguri amidon
     In plus :
  • 1 ou batut ( eu am folosit doua albusuri care trebuiau folosite :D)
   Spalam bine prunele pe care le taiam in jumatati si le scoatem samburii si coditele.


      Jumatatile le taiam in feliute mai mici.


      Punem prunele taiate intr-un recipient impreuna cu zaharul, amidonul si scortisoara, amestecam si le lasam deoparte.


       Incingem cuptorul la foc potrivit, ungem o tava de tarte cu unt si o pudram cu faina.Scoatem aluatul din frigider, ungem spatiul de lucru cu putin ulei si intindem o jumatate din el atat cat sa depaseasca diametrul tavii de tarte cu 2-3 cm. Dam usor un capat al foii de aluat peste sucitor, cu ajutorul lui ridicam foaia cu totul si o asezam uniform peste tava. Taiem partile de aluat care depasesc peretii tavii si le adaugam la cealalta jumatate de aluat sau ne jucam cu ele asa cum am facut eu :P . Turnam peste foaia de aluat umplutura de prune cu tot cu sucul lasat.


      Intindem si cealalta jumatate de aluat, de data aceasta foaia sa aiba diametrul aproximativ cat cel de sus al tavii de tarta. Si ne jucam putin. Din formele pentru biscuiti am ales-o pe cea in forma de inima si am decupat centrul foii de aluat, inimioara rezultata am amestecat-o cu celelalte resturi de aluat. Cu ajutorul sucitorului asezam si cea de a adoua foaie de aluat peste umplutura. Pliem marginile celor doua foi si le presam cu furculita. Resturle de aluat le-am amestecat si am intins o foaie. Am decupat cateva floricele si am decorat tarta :D.


      Ungem tarta cu oul batut (in cazul meu albusurile), dam la cuptor pentru 40 de minute, marim focul si mai lasam 10-15 minute pana se rumeneste la suprafata.

 
     Tarta trebuie sa se raceasca complet inainte de a fi taiata, pentru ca altfel continutul o sa curga (cum am patit eu :P). Daca este rece continutul ramane intact.


       Noi am servit cu toping de caramel si nu ne-am putut abtine la o singura portie :)).





       Mie nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna si sa astept parerea voastra :D.


Sursa

luni, 8 august 2011

Un tort mic (2)

 

    Prima data l-am preparat pentru o zi speciala. Ne-a placut foarte mult si l-am refacut, respecatand intocmai reteta cu o singura exceptie, cuptorul l-am lasat mereu intredeschis in speranta ca bezeaua nu se va mai carameliza ca prima si a iesit mai alba...un pic :P. Desertul nostru, de aceasta data, a fost cireasa de pe tort a unei zile de vacanta...


     ... in care ne-am distrat...


     ... am privit apusul...


     ... si am fost romantici.
     Apoi am marit pasul spre casa, pentru ca ne astepta in frigider un tortulet fin, facut pentru a incheia o zi minunata :).


      Pe care l-am savurat cu parul inca ud, nisip in papuci  si amintirea proaspata a unei zile perfecte :).


   

duminică, 7 august 2011

Paste cu varza de Bruxelles si fasii de porc


     Dupa cum am mai povestit, Pofticiosul este cel dintai talentat in bucatarie dintre noi doi. Gateste intotdeauna cu atitudine si pasiune. Alaturi de el am reusit sa trec peste teama de esec si am inceput curajoasa, sa testez orice reteta la care salivam doar gandindu-ma si pe care nu credeam ca voi fi in stare vreodata sa o prepar.
     Dorinta de a   memora fiecare reusita a mea in bucatarie m-a facut sa transform blogul, care se voia a fi de alta natura, intr-unul culinar. De aici nu pot lipsi nici reusitele Pofticiosului (care gateste mai rar, dar bine), asa ca in Index Retete am creat categoria "De-ale Pofticiosului", la care adaug si reteta de fata. Ea a reprezentat pranzul nostru delicios care a transformat o zi banala intr-una deosebita, cum numai o mancare buna in burtile unor pofticiosi poate fi in stare.
     Buuun, astea fiin spuse, nu mai lungesc vorba si las Pofticiosul sa va povesteasca cum a ales el sa prepare varza de Bruxelles si sa faca fericita o flamanda care tocmai ajunsese acasa cu gandul la mancare :P.

     Ingrediente :
  • 400 gr paste scurte
  • 300 gr pulpa porc
  • 400 gr varza de Bruxelles  (proaspata sau congelata)
  • 200 gr cascaval afumat
  • 4 linguri smantana
  • 200 ml lapte
  • 1 ceapa (eu am folosit rosie)
  • 2 linguri ulei de masline
  • sare, piper (optional : boia dulce, verdeturi provence)

    Pentru sos:
  •  4 catei usturoi tocati marunt
  • 200 ml pasta de rosii
  • 1 frunza dafin
  • sare, piper

       Carnea se taie fasii marunte si se condimenteaza (eu am folosit sare, piper, cimbru).


       Se fierb pastele in apa cu sare si putin ulei conform instructiunilor de pe ambalaj, ceapa se toaca marunt, varza se fierbe si ea in apa cu sare pana cand intra usor furculita in ea, iar cascavalul se taie cubulete.


      Ceapa se caleste in cele doua linguri de ulei pana devine sticloasa, apoi se adauga peste ea carnea, se amesteca si se lasa la rumenit.


       Peste carnea rumenita se adauga smatana si laptele, se condimenteaza cu sare, piper si verdeturi provence (optional), apoi se lasa la foc mediu circa 5-10 minute amestecand din cand in cand.


     Incingem cuptorul la foc potrivit. Pastele fierte si scurse se aseaza intr-o tava (unsa, in prealabil, cu putin ulei), peste ele se toarna uniform carnea cu sosul din tigaie. Apoi se adauga una cate una verzele de bruxelles, iar la final se presara cubuletele de cascaval si se condimenteaza cu sare, piper si boia dulce. 


        Se lasa la cuptor 10-15 minute. Intre timp se prepara sosul . Pasta de rosii se pune pe foc potrivit intr-o cratita mica, se adauga restul ingredientelor pentru sos si se lasa pana incepe sa clocoteasca, apoi se lasa deoparte.


       Sosul se presara peste portiile individuale inainte de servire.


Pofta buna !

vineri, 5 august 2011

Dovlecei si ciuperci umplute


     Ma chinui de 3 zile sa scriu reteta despre memorabilii mei dovlecei si ciuperci umplute. Sa fie oare luna aceasta cand toata lumea se grabeste sa isi faca bagajele catre destinatii care mai de care mai exotice ? Iar eu care lucrez, asa fara incetare, 8 ore la munca, 8 ore acasa si 8 ore in somn.... Vreau vacanta si o vreau repede, eventual acum :)). Dar o simt, e pe aici pe aproape , o adulmec si ma pregatesc sufleteste pentru ea. Iar ca sa treaca timpul mai usor ... gatesc, tot ce-i bun si profit de sezonul de vara cand pietele sunt pline de toate cele si preturile mai accesibile ca niciodata. Cumpar, prepar, fotografiez, savurez, dar cand e momentul  sa povestesc si aici pe blog despre fiecare preparat care mi-a facut ziua mai buna, ma uit la monitor si el la mine si imi pierd toate ideile...
    Acum am prins curaj :). Am atatea de povestit.... Incep cu aceste ciuperci maaaari, pe care cum puteam sa le gatesc mai bine decat umplute si cu acesti dovlecei care au avut aceeasi soarta :)).

    Ingrediente :
  • 6 ciuperci champignon mari
  • 2 dovlecei potriviti
  • 1/2 cana orez (bob lung)
  • 300 g carne porc (sau pui)
  • 200 g cascaval
  • verdeturi provence
  • sare piper.
      Spalam bine ciupercile si dovlegeii. Rupem coditele ciupercilor si le tocam marunt.

   
     Carnea o taiem cubulete mici. Intro tigaie incingem 2 linguri de ulei, in care perpelim carnea. Presaram peste ea o lingurita de verdeturi provence si adaugam coditele de la ciuperci, tocate. Lasam la foc mic amestecand din cand in cand pana se rumenesc. Presaram sare si piper dupa gust.


      Orezul il punem in trei cani cu apa si 1 lingurita de sare la fiert, pe foc mic, amestecand din cand in cand. Cand orezul e fiert il scurgem si il lasam la racorit.
      Dovleceii ii curatam de coaja, ii taiem in doua pe lung si ii scobim cu o lingura.


      Miezul dovleceilor il maruntim in blender (sau il tocam marunt) si il calim intr-o tigaie cu doua linguri de ulei incins.


      Sunt gata cand s-a evaporat toata zeama pe care au lasat-o.
      Intr-un bol amestecam orezul fiert, carnea si coditele de ciuperci rumenite, miezul dovleceilor, sare si piper dupa gust.


    Incingem cuptorul la foc mediu. O tava intinsa o tapetam cu foaie de copt. Dam cascavalul pe razatoarea mare.
    Umplem ciupercile cu amestecul din bol.


      La fel procedam si cu dovleceii...


      Asezam uniform peste fiecare, cascavalul ras, apoi le asezam in tava.



      Dam tava la cuptor pentru 40-50 de minute, sau pana cand sunt bine facuti dovlegeii. Se pot servi imediat, dar sunt foarte buni si reci. Dovleceii sunt foarte buni, dar ciupercile sunt fenomenale (parerea proprie a unei fane declarate a ciupercilor de toate soiurile :D ).


    Uh, ce bine ca am reusit sa va impartasesc aceasta reteta care e tare pe placul nostru, iar acum cand ingredientele se gasesc in toate pietele e musai sa o incercati :). Gata, revin la visul meu legat de vacanta :D.

     Pofta buna si weekend placut tuturor :)


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...