http://www.europeflavours.ro/

miercuri, 29 iunie 2011

Ciorba de miel



     Afara ploua si ploua si ploua de doua zile, dupa o saptamana caniculara in care multi dintre noi ne-am tras picioarele, bratele si nasul in bronz (unii si-au facut chiar un permanent sub forma de tricou). Acum ne ascundem podoabele dobandite, ghemuiti in garderoba de inceput de toamna pe care o stranseseram resemnati ca o vom mai folosi prin septembrie. Desi nu obisnuieste sa ne viziteze in afara programului, septembrie e zilele astea pe la noi si ne-a adus in dar cateva ganduri despre ploaie :
     "Ploaia e un dar pentru cei care stiu sa il pretuiasca, pentru cei care stiu sa ii zambeasca si sa-l primeasca cu bratele deschise. Ploaia e viata daruita picatura cu picatura. Si chiar daca e incununata cu nori si vand, ploaia este vestitorul zilelor insorite si al recoltelor imbelsugate. Zilele ploioase sunt si zilele cuptoarelor pline de bunatati si al meselor cu desert inclus. Iar daca nu ati observat pana acum, ploaia e simbolul copilariei, cand invatam sa numaram picaturile ce se intind serpuit pe geam, sa sarim in fiecare balta si sa primim prajiturele in bucataria calduroasa."
    Iar pe vremea asta tare bine mai merge o ciorba fierbinte, fie ea si de miel (parerea mea :) ). La noi a mers atat de bine ca am mancat la ea pana am terminat-o fara pofte de alte feluri sau deserturi. Ea ne-a fost pentru doua zile si felul principal si secundar si desert si am mai fi mancat din ea daca mai era :)). Dar sa nu mai lungim vorba si sa o povestim :
     Ingrediente : 
  •  300 g carne de miel (de la 500 g de costita de miel)
  • 1 ceapa mare
  • 1 morcov
  • 1/2 cana orez lung (sau de care aveti)
  • 3 - 4 cartofi potriviti
  • 400 g smantana
  • 2 - 3 linguri ulei
  • 1 lingura vegeta (legume uscate)
  • 1 lingurita ierburi provence
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 legatura patrunjel tocat marunt
  • zeama de lamaie
  • sare, piper
     Costitele se pun la fiert in apa cu sare. In decurs de o ora le-am schimbat apa de 3 ori. Cand sunt gata se scurg iar cand s-au racit suficient se separa carnea de oase, apoi se taie carnea in cubulete mici. Se toaca ceapa.


     Intr-o oala incapatoare incingem cele 3 linguri de ulei peste care adaugam ceapa si vegeta sau legume uscate si lasam sa se patrunda la foc foarte mic.


     Peste ceapa adaugam carnea, amestecam bine si mai lasam 2 minute.
    Intre timp taiam morcovul si cartofii cuburi si ii adaugam in oala.


     Adaugam 2 litri de apa (sau mai mult daca vreti ciorba mai "lunga"). Marim focul si lasam asa pana incepe sa clocoteasca, apoi lasam focul la un nivel mediu. Separat punem orezul la fiert in multa apa cu o lingura de sare. Cand e gata, scurgem apa si il adaugam in ciorba.
     La final, cand legumele sunt fierte amestecam separat un polonic de ciorba cu smantana pe care o adaugam incet in oala amestecand mereu. Acrim ciorba dupa gust cu zeama de lamaie. Condimentam cu ierburi provence, cimbru, sare si piper. Dupa ce am inchis focul presaram patrunjelul si acoperim cu un capac pentru minim 5 minute (minutele magice ;) ).

   
      Noi am servit ciorbita fierbinte cu paine de secara :) Pofta buna si nu va intristati din cauza ploii :>.

3 comentarii:

FLORY spunea...

Delicioasa ciorbita ta,arata minunat,mi-ai facut o pofta nebuna!pupici!

Ralu spunea...

Multumesc Flory :). Pacat ca nu m-ai am. Esti invitata mea pentru data viitoare :)

Retete culinare spunea...

Incercati sa inlocuiti carnea de miel cu carnea de ied, este cu mult mai gustoasa, frageda, are arma mai usoara si mai sanatoasa.
Datorită conţinutului scăzut de grăsimi, carnea de ied este mai sănătoasă ca cea de vită sau pui.
De asemenea, are mai puţine calorii şi este bogată în fier şi vitamine din grupul B. O porţie de 80 grame conţine doar 122 de calorii, pe când 80 grame de pui conţin 162 de calorii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...