http://www.europeflavours.ro/

duminică, 26 iunie 2011

Dulceata de nuci

   

      De-ar vedea mama acest post cu siguranta ar pune numaidecat mana pe telefon si m-ar felicita gen "Draga mamei..." si m-ar ruga sa pastrez putin si pentru ea sa isi dea verdictul (de fapt ca sa ma creada pe cuvant). Deci...da, eu care nu am facut niciodata dulceata de nici un fel pentru ca mi se parea o chestiune extrem de greu de realizat si demna doar de doamne iscusite care au la activ sute de borcane de dulceata, mi-am facut curaj si am zis ca trebuie sa o incerc si pe asta. Asa ca am achizitionat 100 nuci mici si verzi, am rasfoit carti si reviste de bucate, am sucit internetul pe toate partile, am suna in stanga si in dreapta si in final am ajuns sa imi fac o idee. Ingredientele necesare sunt foarte putine :
  • 100 nuci verzi
  • 500 g zahar
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 1 lamaie
  • 1 baton scortisoara
  • 6 cani apa



     Toata partea grea e asteptatul, mda...Desi citisem clar in mai multe variante de retete ca e necesar ca nucile curatate sa stea cel putin 24 de ore in apa rece, am sunat-o si pe mama-soacra ca sa imi confirme (de fapt eu cautam o varinata in care sa nu dureze atat, dar nu..).


      Asa ca am pregatit un vas cu apa rece (si cuburi de gheata asa ca sa fiu eu sigura ca iese treaba buna) si zeama de la jumatate de lamaie, apoi mi-am tras manusile galbene (de care am fost dezamagita, mi-am patat degetele cu tot cu ele, mai bine apelam la o pereche de manusi medicinale) si m-am apucat sa curat nucile de toata coaja verde, adica cam 4 milimetri de coaja la fiecare nuca, pana la partea alba. Dupa aproximativ un ceas, din toata treaba mea a rezultat 2/3 coji si 1/3 nuci curatate.



     Am bagat bolul cu nuci la frigider si l-am lasat acolo 2 zile timp in care am schimbat apa o data la 12 ore (aproximativ). De fiecare data am stors si zeama de lamaie in apa.
     ...
     Dupa 48 de ore am scos nucile din frigider, am scurs apa si le-am oparit de 3 ori cate 2-3 minute, schimband mereu apa.


     Apoi am pus la fiert nucile impreuna cu 6 cani de apa si cand acestea au devenit moi (in aproximativ 30 de minute) am adaugat zaharul, batonul de scortisoara si zaharul vanilat.


     Dulceata e gata cand picurand sirop intr-o cana cu apa rece, picatura ramane intreaga. Pofticiosul si-a bagat si el nasul la final si a mai adaugat 3 lingurite de coaja rasa de lamaie pastrata la frigider cu zahar si nu a facut rau deloc, gustul final a fost mai aromat si mai fin. Inainte sa torn dulceata fierbinte in borcane sterilizate, am aruncat batonul de scortisoara.

 
      A rezultat un borcan de 800 si unul de 400 plini cu dulceata super buna :).



     Gata, am prins curaj, trebuie sa incerc si o dulceata de visine (preferata mea). Daca o sa-mi iasa o sa stiti si voi :).

4 comentarii:

gaby_d spunea...

Ce-as papa si eu !!!
Nu am mancat de muuuult! Si nici nu am facut eu, niciodata.
Bravo.

bc spunea...

Buna seara.un link ex cu www.bucatariaculinara.net va intereseaza?

Ralu spunea...

Cum sa nu? Te astept cu drag la o dulceata de nuci :D. Dupa cum ziceam, toata partea grea e ca trebuie asteptat,iar eu la capitolul acesta stau cam prost :))

Ralu spunea...

@bc, multumesc pentru link :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...