http://www.europeflavours.ro/

joi, 23 iunie 2011

Frigarui de porc cu legume


      O frigaruie intr-o zi de vara, alaturi de prieteni, este egala cu perfectiunea. Si unde mai pui ca sunt atatea puncte forte de partea ei. Este un preparat extrem de usor de facut, in nenumarate variante si preferinte, cu sau fara carne, cu foc sau fara foc, dulce sau sarata, etc. Sunt foarte amuzante mai ales cand ai masa plina de prieteni. Merg excelent la un gratar sau picnic, dar sunt delicioase si preparate in casa. Iar vara sunt vedete, desi nici in zilele friguroase nu sunt de lepadat. Despre exemplarele de fata marturisesc ca au fost nemaipomenite, insa un rol important l-a avut sosul preparat special, care le-a dat o savoare deosebita.
      Ingrediente (pentru 14 frigarui ):
  • 400 g carne de porc
  • 1 rosie mare (sau doua potrivite)
  • 2 ardei grasi
  • 1 ceapa mare (sau doua potrivite)
  • sare, piper
      Pentru sos :
  • 1 ardei gras
  • 300 ml pasta de rosii
  • 3 lingurite zahar
  • 1 lingurita oregano
  • 100 ml bere blonda
  • 1 lingurita verdeturi provence
  • sare, piper
  • usturoi de taiat (pentru decor, optional)
      Carnea am lasat-o in mirodenii (cimbru, usturoi, sare, piper, boia) cu o zi inainte, insa nu e musai, se poate si fara. Rosia, ardeii si ceapa se curata si se taie in cuburi mari, cam de 2 cm. Carnea se taie in acelas mod. Se insira pe bete speciale alternand legumele cu carnea, astfel incat sa ramana spatiu la capete pentru o manevrare mai usoara. Se preasara sare si piper si se lasa 30 de minute la rece.






     Intre timp se pregateste sosul. Daca au ramas legume neinsirate se toaca marunt impreuna cu ardeiul gras. In tigaie se calesc legumele cu o lingura de ulei apoi se adauga zaharul.Cand zaharul s-a topit complet  se dauga berea si pasta de rosii. Se amesteca bine (la foc mediu) pana incepe sa clocoteasca, iar la final se presara mirodeniile : oregano, verdeturi provence, sare si piper dupa gust. Se mai lasa 5 minute la foc mic amestecandu-se din cand in cand, apoi se da deoparte la racit.
     Frigaruile se scot de la rece si se frig pe gratarul de la cuptor sau pe tigaia grill (eu am ales tigaia). Pentru un plus de savoare, se unge tigaia grill cu un patratel de slaninuta inainte de a aseza frigaruile in ea. Mie mi-au incaput cate 5 la o tura. Se lasa cate 5-6 minute pe fiecare parte. Sunt gata cand carnea este frageda si rumenita.


      Noua, cele 30 de minute cat ne-a luat pana s-au fript toate frigaruile, ni s-au parut cele mai lungi, dar s-a meritat pe deplin. Le-am servit alaturi de sosul aromat si decorate cu firisoare de usturoi verde.



      Marturisesc ca in putine preparate am mai regasit atatea gusturi si arome. Merita incercat, iar eu cu siguranta am sa il repet cat de curand. Sa aveti pofta :)

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...