http://www.europeflavours.ro/

miercuri, 20 iulie 2011

Iahnie de fasole



       Stiu ca e caldura de pe lume si ca nu e cea mai potrivita reteta pe asemenea vreme, dar martusiresc ca seara cand se lasa racoarea mi-e asa o pofta de fasolica... In general sunt o mare consumatoare de fasole desi o prepar cam rar din motiv ca mereu uit sa o pun de cu seara in apa rece, iar fasole la conserva nu prea folosesc. Uite ca acum nu am mai uitat (ma mir...) si am pus fasolea cu o zi inainte la inmuiat :). Am mai rumenit si cateva bucatele de porc, am tras catraveciorii langa si am servit, asa pe inserate, cu o pofta de om nemancat de o zi (caldura e de vina...), cu paine proaspata (desi ar fi mers o mamaliguta).
     Ingrediente :
  • 300 g fasole uscata sau din conseva (eu am folosit cu bobul mare)
  • 1 ceapa
  • o ceasca bulion (150 ml)
  • 1 lingura faina
  • 1 lingurita cimbru
  • 1 lingurita boia dulce
  • 2 linguri ulei
  • patrunjel proaspat
  • sare, piper
      Optional :
  • 300 g muschiulet de porc (sau ciolan afumat, carnaciori, etc)
  • catraveciori in otet sau murati (ori conopida, gogosari, etc)
      Daca folositi fasole uscata urmati primul pas de aici , daca folositi fasole din conserva puteti trece direct la treaba.  
      Ceapa se toaca marunt. Se incinge intr-o oala (sau ceaun) cele doua linguri de ulei in care se caleste ceapa. Se adauga fasolea, se amesteca si se mai lasa asa un minutel. Apoi se adauga apa calduta cat sa acopere fasolea. Se lasa sa fiarba pe foc mediu.Daca folositi ciolan afumat e bine sa il puneti la fiert impreuna cu fasolea.
      Intre timp se amesteca faina cu bulionul si cu un polonic din zeama de la fasole si  se toarna peste aceasta dupa ce incepe sa fiarba. Se lasa focul la mic si se mai amesteca din cand in cand.
      Se adauga cimbrul, boiaua, sare si piper dupa gust. Patrunjelul se toaca marunt si se adauga in iahnie imediat dupa ce aceasta este gata (atunci cand zeama are consistenta dorita, asemenea unui sos).



      Noi am servit cu muschiulet de porc, taiat in feliute de 1-2 cm grosime, pudrat cu sare si piper, perpelit in putin ulei incins si stropit cu vin demisec; si cu catraveciori in otet (in mintea mea, iahnie de fasole + castraveciori in otet = love forever)... cu nostalgia zilelor de iarna langa teava fierbinte a caloriferului, cu vin fiert cu scotisoara si boabe de piper in mana dreapta si carnaciori picanti cu paine pufoasa si aburinda in mana stanga...




      Eu va doresc pofta buna si continui sa visez la zilele de iarna in care dardai de frig si ma gandesc ca totusi vara e mai suportabila ca iarna, dar nu e... nu in iulie...







4 comentarii:

sarah spunea...

mi se pare ca au trecut secole de cand n-am mai mancat iahnie de fasole.as servi o portie cu toata caldura dar fara porc in ecuatie :)
sa revenim
fasole+caldura+salata verde= papa bun
pupicei

Ralu spunea...

Chiar ca papa bun, Sarah. Eu ador iahnia de fasole cu sau fara carne :) si in general fasolea (...lintea, mazarea :P ). Pup.

Dorina spunea...

Nu am mai mancat iahnie de luni bune , as face si eu.

Ralu spunea...

Dorina, nici eu si crede-ma ca tare bine a mai mers :)).
Iti doresc o zi frumoasa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...