http://www.europeflavours.ro/

joi, 7 iulie 2011

Ciorba de fasole

 
      So, cui ii este pofat de o ciorba de fasole aburinda? Noua ne-a fost pofta rau zilele astea si ne-am pus pe treaba. Toata faza grea a fost ca a trebuit sa asteptam pana a doua zi si asta pentru ca nu aveam decat fasole uscata in casa, dar s-a meritat pe deplin si bineinteles ca am servit portie dubla de caciula ca niste ciorbisti adevarati ce suntem pentru ca prea bine mergea chiar si asa fara afumatura :)).
      Ingrediente :
  • 1 cana cu  fasole uscata (sau o conserva)
  • 1 ceapa marisoara
  • 2 morcovi
  • 1/4  telina + frunze 
  • 1 ardei gras
  • 1 lingura legume deshidratate (sau vegeta)
  • 2 linguri bulion (sau sos de rosii)
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita cimbru
  • sare
     Daca folositi fasole din conserva treaba e foarte usoara, dar daca aveti fasole uscata trebuie procedat in felul urmator : se pun fasolele intr-un bol incapator in care se toarna apa rece astfel incat apa sa depaseaca cu doua degete nivelul fasolelor si se lasa asa pana a doua zi (minim 5 - 6 ore) cand se va observa ca fasolea si-a marit considerabil volumul astfel ca a depasit nivelul apei (de aceea este nevoie de un bol mai mare decat cantitatea de fasole). A doua zi fasolele se scurg si se fierb aproximativ 1 ora - 1 ora si jumatate (in functie de vechime) . In tot acest timp apa in care fierb trebuie schimbata de cel putin 2 ori, iar spuma trebuie indepartata de fiecare data cand se formeaza, la final  fasolea este fiarta daca luand o boaba pe o farfurioara, aceasta se zdrobeste usor cu o furculita. Scurgem fasolea si de ultima apa, apoi este buna de preparat* .
      * Am dat aceste informatii deoarece consider ca mai sunt persoane care nu au avut ocazia sa le afle.
    Daca am rezolvat cu fragezirea boabelor de fasole treaba e de acum piece of cake. Morcovul, telina si ardeiul gras le taiem cubulete mici.  Maruntim ceapa si o calim in doua linguri de ulei incins in oala in care urmeaza sa pregatim ciorba. Peste ceapa adaugam cubuletele de legume proaspat taiate si amestecam. Presaram si legumele deshidratate (sau vegeta), apoi adaugam fasolea. Le lasam asa la foc mic circa 2-3 minute sa se transmita aromele intre ele, apoi turnam 2-3 litrii  de apa (in functie de cat de "lunga" preferati ciorba). Se mareste focul pana incepe sa clocoteasca, apoi micsoram focul la o putere medie. Cand toate legumele au fiert coloram ciorba cu cele doua linguri de bulion sau sos de rosii si o acrim cu zeama de lamaie (eu am folosit 2 linguri, dar cantitatea poate fi mai mare sau mai mica in functie de gustul fiecaruia). Adaugam cimbrul si apoi sare cat sa fie pe gustul nostru. Frunzele de telina le tocam marunt si le presaram peste ciorba dupa ce am stins focul sau dupa preferinta, peste fiecare portie. Lasam oala acoperita cu un capac circa 5 minute apoi putem servi (cu mare atentie pentru ca arde :)) ).


     Acum ca tot am povestit despre aceasta ciorbita tare iubita de mine si de Pofticios m-a lovit iar pofta ...asa ca plec sa mai pun un rand de fasole in apa rece :)).

Niciun comentariu:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...