http://www.europeflavours.ro/

luni, 11 iulie 2011

Lipii cu busuioc si chimen


      Stiati ca busuiocul...
... se cultiva de peste 5000 de ani si ca a fost descoperit in India
... tradus din grecescul basileus inseamna "rege"si din latinescul basilicus inseamna "dragon"
... este o sursa importanta de fier, calciu, vitamina A, vitamina B6, magneziu si potasiu
... este un pion de legatura intre medicina, gastronomie si traditie
... este unul din ingredientele Provocarii Dulce Romanie ale lunii iulie?   

     Majoritatea informatiilor le-am aflat de la prietenul nostru Google, dar faptul ca e unul din ingredientele Provocarii "Dulce Romanie" ale acestei luni alaturi de fructele de padure stiu de la inceputul lunii. Eu zic ca Flory a facut alegerea perfecta, asa ca ma alatur si eu provocarii cu aceste lipii. Acum cand canicula e in floare noua ne-a cam scazut pofta de mancare, insa lipiile au avut mare succes pentru ca am putut sa le inlocuim cu painea ori le-am servit ca o gustare cu pate de linte sau simple si au fost foarte gustoase in orice situatie. Plus ca nu avem nevoie de cuptor ca sa le preparam :).
     Ce avem nevoie (pentru 4 lipii):
  • 300 g faina
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita otet (de mere)
  • 50-100 ml apa calduta
  • 2 linguri ulei de masline
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita chimen
  • 1 buchetel de bucuioc proaspat
  • cascaval ras (optional)
      Amestecam faina cu sarea, chimenul si busuiocul tocat marunt. Eu am folosit cam atat :


      Bicarbonatul de sodiu il stingem cu lingurita de otet si il turnam peste faina. Adaugam apa atat cat este necesar pentru a iesi un aluat compact si nelipicios. Framantam pana obtinem o bila de aluat, peste care turnam uleiul si continuam sa framantam pana se absoarbe complet si uleiul. Apoi il lasam la odihnit 15-20 de minute.
      Dupa timpul de odihna, in care am mai savurat o gurita de cafea, impartim aluatul in patru parti egale. Blatul de lucru il ungem cu putin ulei si intindem fiecare sfert de aluat pana obtinem o foaie de 2-3 mm grosime pe care o coacem in tigaia fara adaos de grasime la foc potrivit. Optional, se presara o priza de cascaval dupa ce am intors foaia.



     Astfel de lipii folosesc la fajitas, shaorma, pizza rapida, in loc de paine sau simple taiate in sferturi vizionand un film bun.


      Gata,eu am plecat sa mai fac o tura de lipii ca prea mi s-a facut pofta. O dupa-amiaza racoroasa va doresc tuturor :).

4 comentarii:

FLORY spunea...

Lipii am facut si eu,dar nu asa aromate ca ale tale.Super idee!Multumesc ca te-ai alaturat provocarii,pupici si-o seara minunata!

Ralu spunea...

Noroc de tine, Flory si de provocarea ta, ca altfel nu ieseau asa aromate. O seara frumoasa si tie :).

gaby's blog spunea...

super interesant ! Am facut si eu lipii dar fara niciun agent de crestere( reteta sarei), imi place ideea cu busuiocul!

Ralu spunea...

Gaby, lipiile sau turtele facute cu bicarbonat de sodiu au un gust putin diferit ce mie imi aduc aminte de copilarie :). Si am observat ca acestea sunt mai elastice.
O zi frumoasa iti doresc :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...