http://www.europeflavours.ro/

vineri, 15 iulie 2011

Musuroi de cartita


     Am facut aceasta prajitura de nenumarate ori si cred ca mai sunt multi ca mine. Este unul din deserturile noastre preferate pe care il prepar cel mai des asa fara nici o ocazie, ...de pofta. Desi cred ca multi stiu sa il faca intr-un fel sau altul, m-am hotarat totusi sa ii postez reteta, asa cum obisnuiesc eu sa prepar acest desert, potrivit pentru o familie intreaga.
     Ingrediente :
Pentru blat :
  • 100 g unt
  • 3 linguri cacao
  • 6 linguri zahar
  • 2 oua
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
 Pentru umplutura :
  • 3-4 banane mari
  • 3 galbenusuri
  • 400 g lapte
  • 5 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 linguri amidon
  • fulgi de ciocolata

     Untul se topeste la foc mic apoi se toarna intr-un bol mare unde se va prepara aluatul pentru blat. Adaugam cacao si amestecam bine cu un tel in forma de para. Separat batem bine oualele impreuna cu zaharul si vanilia pana acestea devin spuma. Compozitia de oua se toarna incet peste untul cu cacao, amestecand mereu pana la omogenizare. Adaugam faina, amestecata cu praful de copt, putin cate putin in compozitie amestecand cu miscari largi de jos in sus.
    Incingem cuptorul la foc mic. Intr-o forma de pandispan cu diametrul de 26-28 de cm asezam hartie de copt, apoi ungem cu putin unt. Turnam aluatul in forma si dam la cuptor pentru circa 30 - 40 de minute. E gata cand trece testul scobitorii. Inchidem focul si mai lasam blatul in cuptorul cu usa intredeschisa inca 10 minute. Apoi scoatem blatul din cuptor si  din forma si il lasam la racorit pe un gratar. Cand temperatura blatului a scazut considerabil, il scobim cu ajutorul unei linguri,lasand marginile intregi si 1 cm grosime la mijloc. Restul de aluat il faramitam marunt.


      Galbenusurile le amestecam cu amidonul si 3 linguri lapte rece intr-o cratita. Restul de lapte il punem la foc impreuna cu zaharul si zaharul vanilat amestecand din cand in cand in el . Cand face bule la suprafata stingem focul si il turnam in fir subtire peste amestecul de galbenusuri amestecand mereu cu un tel. Dam cratita la foc mic si amestecam mereu pana crema se ingroasa (asa cum am mai povestit aici). Lasam crema la racorit pana ajunge la temperatura camerei, apoi o amestecam cu fulgii de ciocolata.
    Bananele le decojim si le taiem in doua pe lung, apoi pe latime si cu ele umplem scobitura din blat.


    Urmeaza crema pe care o turnam toata o data si apoi o finisam astfel incat sa iasa o movilita .



   Peste movilita de crema presaram firmiturile din restul de aluat astfel incat sa acoperim toata suprafata. Dam pentru cel putin 3 ore la frigider si apoi e numai buna de servit.


     Noi am servit acesta dulcegarie cu ultimile cirese proaspete din acest an si dupa ce ne-am lins bine farfuriile am mai luat cate o portie ca era prea buna ca sa ne putem abtine :)).


      Daca v-am facut curiosi (curioase) nu ramane decat sa incercati si voi sau sa imi faceti o vizita, dar repede ca mai e putin :P.
      Pofta buna !

14 comentarii:

FLORY spunea...

Uite ca eu n-am facut niciodata musuroi :))))Asa ca daca nu ma infiintez la usa ta am sa fac si eu neaparat,imi place!!!pupici!

Ralu spunea...

Ma bucur ca iti place, Flory. Ce sa zic, combinatia dintre banane cu crema si ciocolata e absolut fenomenala cu blatul de cacao. Hai ca te astept ca sa te convingi :D

Antonina spunea...

Nici eu n-am facut musuroi!! arata foarte bine!!!! cred ca-i taaare gustos!

Ralu spunea...

Multumesc, Antonina. Este intr-adevar foarte gustos si fin :).

Din bucataria mea spunea...

Am facut si eu acum cativa ani...Un deliciu!!!

sarah spunea...

ma bucur mult ca ai postat reteta.cand eram in Romania cumparam prajitura asta la plic :D (de la Darling parca).mi-am amintit cu placere d ea si chiar ma bucur ca ai postat-o .cu siguranta o voi face foart curand.pupicei

Ralu spunea...

Licuta, este intr-adevar un deliciu :)

Sarah, ma bucur mult ca iti este de folos reteta. Abea astept sa imi spui cum ti-a iesit :). Te pup.

gaby_d spunea...

Foarte faina!
N-am facut niciodata :D.
Week-end frumos, Ralucule!

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

ne-a zapacit Sarah cu prajitura asta, deci am trecut pe aici sa las multe salutari si o pofta nemaipomenita dupa ce am vazut reteta :)

Ralu spunea...

Gaby, desi arata literalmente cu un musuroi de cartita, gustul este deosebit. Cei care adora combinatia dintre banane-ciocolata si crema fina stiu ce vreau sa spun :D. Te pup si ma bucur ca iti place
:*

Ralu spunea...

Zazuza, bine ai venit si te mai astept oricand doresti :). Cat despre acest pseudo tortulet nu ma asteptam sa fie asa de bine primit. Ma bucur mult ca iti place si indraznesc sa te invit la o felie (dubla) de musuroi ca sa te conving cat e de bun.
Iti doresc o zi minunata. :)

Zazuza's Gulaschsuppe spunea...

multumesc mult :). delicios chiar si numai virtual :)

Masaj erotic Craiova spunea...

super reteta...gustoasa si usor de preparat

Haplea spunea...

Arata tare bine.Chiar ma gandeam sa incerc o reteta de musuroi de cartita dar nu la pliculet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...