http://www.europeflavours.ro/

marți, 19 iulie 2011

"Sunt prajitura delicioasa, caut denumire pe masura."


      Am o problema. De curand, intr-o zi cand caldura nu ma storcea de puteri si coerenta asa cum face de cateva zile extrem de lungi, m-a apucat un chef nebun sa pregatesc o prajitura si m-am lasat dusa de val... A iesit ce se vede in imagine :). Am fotografiat ciudatenia, am servit-o impreuna cu Pofticiosul si ne-a placut tare mult. Apoi am hotarat sa o postez pe blog, zis si facut, dar cand sa ii scriu denumirea m-am blocat. Asa ca va rog sa ma lamuriti si pe mine cam cum credeti ca ar trebui sa se numeasca prajiturica  aceasta. Dar mai intai sa va zic cum am pregatit-o :

      Ingrediente :
  • 4 oua
  • 500 ml lapte
  • 50 g amidon
  • 2-3 linguri cacao
  • 10 linguri zahar
  • un praf de sare
     Decor :
  • cirese
  • 50 g ciocolata alba
       Am inceput prin a separa oualele. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, apoi am adaugat pe rand 4 linguri de zahar si am continuand sa bat albusurile pana ce spuma a devenit suficient de densa incat sa nu se dezlipeasca atunci cand am intors bolul invers.


     Pe o tava intinsa am asezat o foaie de copt pe care am desenat 9 cercuri cu diametrul de 6 cm. Am pus albusurile intr-un sprit si am format cupe dupa cum se observa in poza :

     Pe mijlocul cercurilor desenate am format un disc incepand cu un cerc pe care l-am umplut. Apoi am "construit" peretii cupei. Am facut un strat inalt de 2 cm peste care am mai "zidit" unul tot la fel de inalt. In final cupa arata cam asa :


       Am bagat tava in cuptorul incins la foc minim. Cupele mele bezelite au fost gata in aproximativ 35-40 de minute. As fi dorit sa iasa albe la culoare, dar cuptorul meu nu coopereaza cand e vb de bezele si bineinteles ca mi le-a caramelizat ca de fiecare data :P.


       Intre timp am pregatit crema. Galbenusurile le-am amestecat (intr-o craticioara care urmeaza sa stea pe foc) cu amidon, cacao si 3 linguri de lapte. Restul de lapte l-am pus la fiert, iar cand a inceput sa apara bule la suprafata am inchis focul si l-am turnat in fir subtire peste galbenusuri, amestecand continuu. Am pus amestecul la foc mic si am amestecat in el pana s-a legat crema. Am dat deoparte crema la racorit pana acesta a ajuns la temperatura camerei, apoi am lasat-o in frigider (acoperita cu folie alimentara) pana s-au racorit si bezelele mele in forma de cupa :). Dupa ce crema a fost rece si bezelele racorite am inceput sa umplu cupele cu crema de cacao.


      Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi cu 1 lingura de apa rece. Am glazurat ciresele si le-am asezat cate 2-3 pe fiecare prajiturica.


        Si acesta a fost desertul nostru pentru doua zile, pe care nu stim cum sa-l numim, dar marturisesc ca tare bun a fost. Abea astept sa treaca caldurile sa il pot face din nou, dar sper sa ma ajutati sa ii gasesc un nume, altfel iarasi nu am sa stiu ce mananc :)).


     E minunata dupa ce a stat la frigider, rece, cremoasa si fina, doar e nevoie de curaj pentru a porni cuptorul. Ciresele pot fi inlocuite cu alte fructe : zmeura, capsuni sau orice preferati.  

     Va doresc pofta buna si o vara cat mai racoroasa :).





15 comentarii:

sarah spunea...

eu am venit la "halit" prajiturici nu la botez.parca mai conteaza cum se cheama,important este ca's delicioase!
acum intrebarea este sub ce nume salvez reteta?caci clar o salvez si de data asta bine ,ca mi-au crescut radacinile parului si nu mai sunt 100% blonda:D
pupicei

Daniela Addario spunea...

Ha, ha, ha... imi place de Sarah cu botezul...
Imi dau si eu cu parerea... "mini tarte cremoase cu cirese glazurate"...
Pupici !!!

Ralu spunea...

Aha, deci esti brunetica sub acoperire :)). Vad ca problema mea devine problema noastra... Somebody help us, please !!!
Ma bucur ca iti plac, sper sa iti iasa bezeaua alba ca eu nu am nici o sansa cu dragul meu cuptor.
Te pup si iti doresc sa ai parte de zile racoroase.

Ralu spunea...

Multumesc Daniela. Cred ca e cel mai potrivit nume :).
Uite Sarah cum ni s-a rezolvat problema.

FLORY spunea...

Mini tarte de bezea cu crema si fructe!!!Cam lung ?Sau nu?Cert e ca sunt delicioase,pupici!

Ralu spunea...

Flory, daca si tu zici ca sunt mini tarte atunci asta sunt :D. Multumesc pentru ajutor si ma bucur ca iti plac.
O zi frumoasa sa ai :*

sarah spunea...

haha.deci a avut loc botezul?Ralu zile racoroase n-am vazut decat in frigider in ultimii 6 ani.pupic

Ralu spunea...

Da, Sarah, deci prajiturelele de mai sus sunt oficial denumite "minitarte cremoase de bezea" sau cam asa ceva :P.
Sa inteleg ca in Karachi e mereu vara?

alina.mirela spunea...

parerea mea e sa numesti PAVLOVA NEGRESA SAU PAVLOVA BRONZATA
pt ca sunt niste mini pavlove cu crema neagra. nu ?
oricum, cred ca sunt de vis...felicitari pt inventie..

Ralu spunea...

Intr-adevar, Alina, cred ca sunt niste pavlove mai mici, bronzate de dragul meu cuptor :)). Multumesc pentru idee.
O zi frumoasa iti doresc.

Delia Mitar spunea...

sau cosulete de bezea cu crema de cacao si cirese :)

Ralu spunea...

Delia, la cosulete ma gandisem si eu initial . Multumesc pentru propunere :).

Mihaela spunea...

Ma gasesc si eu nasa: Cuiburi cu ciocolata si cirese :)) Imi place mult si ideea cu Pavlova bronzata ;)

Ralu spunea...

Mihaela, ai mare dreptate ca seamana cu niste cuibusoare, mie nu mi-a trecut prin cap. Iar pavlova bronzata suna tare amuzant :)). Multumesc pentru idee :).
Zi frumoasa sa ai !

Bogdana spunea...

Iaca fix ca Mihaela ma gandisem si eu inca de cand am vazut ca isi cauta nas :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...