http://www.europeflavours.ro/

duminică, 10 iulie 2011

Un tort mic pentru o zi speciala


      E 10 iulie si asta inseamna ca avem un sarbatorit in familie :). Cu aceasta ocazie am pregatit un tort micut pentru dragul meu frate Gabi, cel mai mic dintre cei trei frati mai mari, care anul acesta a primit in avans cu zece zile un cadou extrem de pretios, un pui de om pe nume Annabelle :X. Iar eu, ca o surioara mai mica si matusa mandra ce sunt, incerc umil sa particip la acesta bucurie, de la distanta ce-i drept, cu un tortulet colorat, fin si delicios (cum altfel ?), cu urari frumoase in gand si mult dor in suflet.
     Recunosc ca am avut ceva batai de cap incercand sa concep acest deliciu iar de vina este dragul meu cuptor a carui secrete nu am reusit inca sa i le descopar in totalitate, dar amanuntim mai pe urma , acum sa va dau listuta de necesitati:
  • 4 oua
  • 300 ml lapte
  • 10 linguri zahar
  • 1 lingurita ness
  • 200 ml frisca lichida
  • un praf de sare
  • 2 linguri amidon
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • zmeura si frunze de lamaita pentru decor
     Am inceput separand galbenusurile de albusuri ale celor 4 oua. Albusurile le-am batut spuma tare cu un praf de sare, apoi am continuat mixand albusurile adaugand cate o lingura de zahar (in total 4). Cand spuma de albusuri a devenit lucioasa si tare iar zaharul s-a dizolvat in intregime atunci am luat o pauza si am incins cuptorul la cea mai mica treapta a sa (care totusi mi-a caramelizat bezeaua...).


       Pe tava intinsa am asezat frumos o foaie de copt si am format trei discuri aproximativ egale (cu diametru de 10-12 cm) din bezea.


      Care discuri le-am bagat in cuptor pregatita sa astept mult si bine pana ce vor fi gata (aproximativ 1 ora-1 ora si jumatate). Intre timp mai aveam multe de facut asa ca m-am apucat de preparat crema. Din cantitatea de lapte am pus deoparte 3 linguri, iar restul l-am pus pe foc mediu impreuna cu restul de zahar (6 linguri) si am amestecat din cand in cand pentru a ajuta la dizolvarea zaharului. Galbenusurile le-am amestecat bine cu amidonul si esenta de vanilie (fericitii sau fericitele care detin baton de vanilie sunt rugati sa apeleze la jumatate din el si sa inlocuiasca esenta de vanilie cu semintele acestui, multumesc) intr-o craticioara, pana s-a omogenizeaza apoi am adaugat cele trei linguri de lapte pus deoparte la inceput (ideea e ca trebuie sa fie rece) si am amestecat . Laptele l-am dat deoparte de pe foc cand a inceput sa faca bule mici la suprafata si l-am turnat in fir subtire peste galbenusuri, dar sa va explic mai exact: cu mana stanga turnam laptele incet-incetisor, iar cu dreapta amestecam de zor in galbenusuri (cu telul in forma de para), dar exista si varianta taman invers pentru stangaci, la alegere :). Dupa acesta operatiune, am pus craticiora pe foc foarte mic si am amestecat in continuu (cu ochii beliti la Travel & Living, of corse) pana crema s-a legat ca o maioneza, apoi am mutat-o intr-un bol si i-am aplicat o folie alimentara direct pe moaca. Cand crema a ajuns la temperatura camerei ( de fapt a bucatariei , aproximativ 40 de grade), am mutat-o in frigider.


       Intre timp, bineinteles ca m-am umplut de nervi ca discurile mele de bezea, in loc sa iasa albe ca laptele s-au innegrit precum caramelul, dar in final a contrastat frumos cand am ansamblat tortul :). 
       Frisca am batut-o impreuna cu nessul apoi am mutat-o intr-un sprit folosind aceasta metoda. Cand crema a fost destul de rece (dupa timpul petrecut in frigider, crema s-a mai intarit), discurile de bezea cumva gata si eu cu ceva nervi in minus m-am apucat de montat tortul: prima foaie de bezea + un strat consistent de frisca + a doua foaie de bezea + un strat generos de crema + a treia foaie de bezea + decor din frisca (multa), zmeura si frunzulite de lamaita.


       Fara alte artificii inutile tortuletul lui Gabi a fost gata, in primul rand pentru pozat si apoi pentru degustat (dupa 3 ore de tremurat in frigider).



       Nu va mai povestesc acum contrastul de arome si finetea fiecarei imbucaturi, va zic doar ca e prea bun sa nu fie incercat. 
       Gabi, promit sa il reproduc cu prima ocazie cand ne vedem ca sa te conving ca am sarbatorit dulce si fin de ziua ta  in rest trei vorbe doresc sa iti mai zic :
La multi ani !




8 comentarii:

gaby_d spunea...

La multi ani!!!
Sa va traiasca ingerasul!!!
Ce combinatie faina si buna; ma invitati si pe mine?:)))
Pupici si somn bun!

Ralu spunea...

Multumim mult :). Domnisoara asta mica ne-a umplut inimile la toti de bucurie. Iar la tort te invit cu mare drag si pana ajungi iti ofer virtual cea mai mare felie :D.
Somn usor alaturi de cei dragi :*

Din bucataria mea spunea...

O bunatate de tortulet!!!...Felicitari din partea mea pentru cea mica!!!

Lia spunea...

La multi ani micutei si felicitari tie.

Ti-as da premiul de :

Cea mai buna sora ! :)

Ralu spunea...

Licuta, multumesc mult :). Ma bucur ca iti place tortuletul, desi la cat am transpirat pe langa cuptor nu m-am asteptat sa mai iasa ceva. In final a iesit cum avrut el si a fost si bun :D.

Ralu spunea...

Lia, multumesc pentru cuvintele frumoase. Sper sa fiu intr-adevar o sora buna :). Te pup.

Antonina spunea...

La multi multi ani !!
Un tort delicios !! pupici

Ralu spunea...

Multumesc, Antonina. O zi racoroasa iti doresc. Pup :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...