http://www.europeflavours.ro/

miercuri, 10 august 2011

Tarta cu prune



      Lumea ma intreaba cum de sunt inca slaba la cate prajituri pregatesc. Raspunsul nici eu nu il cunosc, poate e pe undeva legat de metabolismul meu activ (eu inca nu sunt cert convinsa de asta), dar adevarul este ca un desert bun si diferit transforma o zi banala intr-una deosebita. Iar daca desertul e servit cu masura (asta nu e valabil in cazul meu) nu are cum sa strice. Pe langa asta, cum puteam eu sa rezist tentatiei de a pregati un desert cu  prune cand Gaby ma provoaca, zau asa :)). Pai bine, mai Gabitule, credeai ca ai sa scapi de mine cand ai ales Pruna pentru Provocarea Dulce Romanie a lunii august? Si asta e doar inceputul, stai sa vezi ca nici Puiul nu scapa, doar ca inca nu sunt eu hotarata cum sa-l pregatesc.
      Intr-una din zilele trecute am facut o plimbare pana la piata, am achizitionat un kilogram de prune, m-am intors frumusel acasa si m-am pus pe treaba. Aveam eu in gand de mult sa pregatesc tarta de fata, iar provocarea Gabitei a venit right on time :D.


      In primul rand am pregatit aluatul pentru a carei reteta m-am inspirat de aici. Si din toate retetele pe care le-am incercat pentru aluatul de tarta, cea de fata este cea care mi-a placut cel mai mult pentru ca este foarte simpla cu un minim de ingrediente si timp, iar finalul este fraged si usor crocant adica perfect pentru gustul nostru. Deci, pentru aluat avem nevoie de :
  • 2 cani si jumatate de faina (aproximativ 500 g)
  • un pachet de unt
  • 1 lingurita de sare
  • 1/4 cana de apa
      Punem in blender faina, sarea si untul (rece si taiat in cuburi) si mixam pana ce continutul nostru devine faramicios. La fel se poate proceda si fara blender, se pun ingredientele de mai sus (mai putin apa) si se amesteca pana ajungem la rezultatul dorit (aluat faramicios), diferenta e ca dureaza mai mult. Daca am folosit blenderul, rasturnam continutul intr-un bol incapator, adaugam apa si framantam pana obtinem un aluat omogen si nelipicios (destul de tare), pe care il impartim in doua parti egale, le invelim in folie alimentara individual si le turtim cu sucitorul la o grosim de aproximativ 2-3 cm.


      Aluatul astfel pregatim il lasam la frigider un ceas (minim 30 de minute).  Intre timp ne ocupam de umplutura:
  • aproximativ 800 g prune proaspete (eu am avut 1 kg initial dar si soricei furaciosi prin bucatarie...)
  • 2 lingurite scortisoara pudra
  • 1/2 cana zahar
  • 2 linguri amidon
     In plus :
  • 1 ou batut ( eu am folosit doua albusuri care trebuiau folosite :D)
   Spalam bine prunele pe care le taiam in jumatati si le scoatem samburii si coditele.


      Jumatatile le taiam in feliute mai mici.


      Punem prunele taiate intr-un recipient impreuna cu zaharul, amidonul si scortisoara, amestecam si le lasam deoparte.


       Incingem cuptorul la foc potrivit, ungem o tava de tarte cu unt si o pudram cu faina.Scoatem aluatul din frigider, ungem spatiul de lucru cu putin ulei si intindem o jumatate din el atat cat sa depaseasca diametrul tavii de tarte cu 2-3 cm. Dam usor un capat al foii de aluat peste sucitor, cu ajutorul lui ridicam foaia cu totul si o asezam uniform peste tava. Taiem partile de aluat care depasesc peretii tavii si le adaugam la cealalta jumatate de aluat sau ne jucam cu ele asa cum am facut eu :P . Turnam peste foaia de aluat umplutura de prune cu tot cu sucul lasat.


      Intindem si cealalta jumatate de aluat, de data aceasta foaia sa aiba diametrul aproximativ cat cel de sus al tavii de tarta. Si ne jucam putin. Din formele pentru biscuiti am ales-o pe cea in forma de inima si am decupat centrul foii de aluat, inimioara rezultata am amestecat-o cu celelalte resturi de aluat. Cu ajutorul sucitorului asezam si cea de a adoua foaie de aluat peste umplutura. Pliem marginile celor doua foi si le presam cu furculita. Resturle de aluat le-am amestecat si am intins o foaie. Am decupat cateva floricele si am decorat tarta :D.


      Ungem tarta cu oul batut (in cazul meu albusurile), dam la cuptor pentru 40 de minute, marim focul si mai lasam 10-15 minute pana se rumeneste la suprafata.

 
     Tarta trebuie sa se raceasca complet inainte de a fi taiata, pentru ca altfel continutul o sa curga (cum am patit eu :P). Daca este rece continutul ramane intact.


       Noi am servit cu toping de caramel si nu ne-am putut abtine la o singura portie :)).





       Mie nu-mi ramane decat sa va urez pofta buna si sa astept parerea voastra :D.


Sursa

6 comentarii:

Din bucataria mea spunea...

Delicioasa!!! Si eu am in gand o reteta cu prune dar inca nu am preparat-o... Pupici!

Ralu spunea...

Multumesc, Licuta :). Abea astept sa vad ce pregatesti tu bun cu prune :D.

gaby_d spunea...

Minunata!
As testa-o si eu dar...caaaaaaaand????:))))
Mie nu-mi mai junge timpul :(

Ralu spunea...

Lasa, mai Gabitule, ca vine si vremea ei :D. Spor la tot ce ai de facut si cat mai mult timp liber iti doresc !

Anonim spunea...

Delicioasa!

Ralu spunea...

Multumesc :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...