Este soare, este cald si este sarbatoare pentru crestinii de pretutindeni. Pentru bucuria de a trai zile de pace alaturi de cei dragi, se cade sa privim partea plina a paharului in aceasta zi mareata si sa ne bucuram de soare, de ploaie, de cei dragi si de orice ne incanta inima. Sa uitam de tristeti, de inconfort, de problemele de zi cu zi (care nu se termina niciodata ), sa iertam si sa iubim, macar pentru motivul ca asta ne face bine si fizic si psihic. Si sa ne gandim cu drag, ca acum mai bine de 2000 de ani Domnul nostru Iisus Hristos s-a inaltat la ceruri, dupa ce in urma cu 40 de zile a invis moartea, si a facut acest lucru din dragostea Sa pentru noi muritorii.
Cu aceasta ocazie speciala va sugerez sa incercati aceasta prajitura fina si racoroasa, perfecta pentru zilele de vara. Reteta originala o gasiti
aici.
Ingrdiente :
Blat:
- 4 albusuri
- 5 linguri de zahar
- 100 g de faina
- 50 g de unt topit (un sfert de pachet)
- 4 linguri de mac
- 1 praf de sare
Crema de branza:
- 4 galbenusuri
- 200 ml. de lapte
- 2 linguri de amidon
- coaja de lamaie
- 1 lingura de esenta de vanilie
- 400 de grame de branza de vaci
- 1 plic de gelatina granulata
- 6 linguri de zahar
- 200 ml. de frisca lichida
Lemon curd:
- 2 oua intregi
- 3 lamai
- 2 linguri de amidon alimentar
- 6 linguri de zahar
- 50 g de unt
Glazura si decor:
- 80 g de ciocolata neagra
- 4 linguri apa
Se bat albusurile (pt blat) spuma impreuna cu praful de sare . Se adauga cele 5 linguri de zahar si se bate in continuare pana devine o bezea tare.
Peste albusuri se adauga macul, untul topit si faina si se amesteca cu miscari largi de jos in sus pana la incorporarea completa.
Se niveleaza compozitia intr-o tava acoperita cu hartie de copt, de 26x20 cm. Se incinge cuptorul la foc mediu si se coace foaia de prajitura in jur de 20 de minute pana trece testul scobitorii.
Se hidrateaza gelatina intr-o ceasca impreuna cu 3 linguri de apa. Galbenusurile se amesteca impreuna cu 6 linguri de zahar si 2 de amidon intr-o craticioara, la care se adauga 200 ml de lapte si se omogenizeaza. Se aduce la fierbere la foc mic, amestecand mereu pana se ingroasa. Se da deoparte si se adauga esenta de vanilie si coaja de lamaie.
Branza de vaci se amesteca cu crema inca fierbinte in blender (sau ideal ar fi cu cel de mana). Se adauga gelatina hidratata si se mai dau cateva impulsuri. Crema rezultata se lasa deoparte pana la racirea completa.
Intre timp se bate frisca si se incorporeaza in crema cand aceasta este bine racita.
Foaia pregatita la inceput se taie in jumatate pe latime . Una din jumatati se acopera cu jumatate din crema si se lasa la frigider.
Se prepara lemon-crud-ul astfel : se bat cele doua oua impreuna cu zaharul, amidonul si zeama de la cele 3 lamai (se poate adauga si coaja rasa) , intr-o craticioara. Se fierbe pe foc mic pana are consistenta unei creme, se da deoparte si se adauga untul. Se amesteca pana ii scade temperatura.
Se scoate jumatatea de foaie unsa cu jumatate din crema din frigider si se acopera cu lemon-crud, apoi cu restul de crema si cu cealalta jumatate de foaie. Mie cred ca mi-a iesit cam multa crema pentru s-a revarsat un sfert dintre foi, dar am adunat-o intr-un bol si am servit-o ca atare :).
Prajitura se da la frigider minim o ora (eu am lasat-o peste noapte). Dupa acest timp se taie in patrate uniforme. Se topeste ciocolata cu 3 linguri de apa, pe baie de aburi si se glazureaza fiecare patratel in parte. Dupa ce glazura s-a intarit prajiturile sunt numai bune pentru servit.
Cu aceste prajituri la masa de sarbatoare (sau cu orice alta ocazie) te simti ca o regina (rege), iar gustul este divin. Pofta buna !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu