Musacaua este un preparat culinar arabesc la origine (musaqqa'a) care se traduce "servit rece" (noi insa l-am servit fierbinte, imediat ce a iesit de la cuptor). Dar cea care s-a impus in gastronomie este varianta greceasca a cestui preparat, a carui prezentare este in straturi (cartofi sau vinete, carne, rosii, sos bechamel, etc). Daca la greci treaba este ordonata, turcii au adoptat varianta amestecata. La romani variantele difera in functie de zona, dar parerea mea e ca sunt ateta variante cate gospodarii sunt, asa ca reteta de fata este varianta mea adaptata dupa ce aveam prin casa :).
Ingrediente
- 300 g carne tocata (amestec porc si vita)
- 5-6 cartofi potriviti
- 2 rosii mari
- 6-7 catei usturoi
- 1 legatura ceapa verde
- 1 lingurita rozmarin
- 1 lingurita ierburi provence
- 1 lingurita busuioc
- rosii cherry, patrunjel si ardei gras pentru decor
- sare si piper
Se incinge putin ulei intr-o tigaie sau ceaun in care se adauga carnea tocata impreuna cu ierburile provence, sare, piper si ceapa verde taiata marunt.
Pana cand este gata carnea, se taie rosiile cubulete mici si se perpelesc intr-o tigaie cu o lingura de ulei, usturoiul tocat marunt, busuioc, sare si piper.
Cand este gata si sosul se incinge cuptorul la foc mediu. Intr-o oala scunda dar cu diametrul mare (minim 28 de cm), unsa cu putin ulei, se aseaza primul strat de cartofi (jumatate din cantitate).
Jumatate din cantitatea de sos de rosii si iar cartofi...
Se baga la cuptor si se lasa aproximativ 30 de minute, apoi se poate servi calda sau rece :).
Pofta buna !
4 comentarii:
First as manca toti cartofii aia perpeliti.. apoi as mai pregati o tura pentru musaca !! bun tare
Si noua ne place.N-am facut de mult.
Bun, bun.
@ Dulcegarii, noi cum crezi ca am facut?:)) A fost nevoie sa pregatesc ceva cartofi in plus pentru ca Pofticiosul se invartea pe langa mine pregatit sa mai fure cate putin de fiecare data cand eram neatenta :))
@ Gaby, multumesc. Intr-adevar si eu pot numara pe degete de cate ori am facut musaca...de la o mana :))
Trimiteți un comentariu