http://www.europeflavours.ro/

vineri, 1 iulie 2011

Musaca


      Musacaua este un preparat culinar arabesc la origine (musaqqa'a) care se traduce "servit rece" (noi insa l-am servit fierbinte, imediat ce a iesit de la cuptor). Dar cea care s-a impus in gastronomie este varianta greceasca a cestui preparat, a carui prezentare este in straturi (cartofi sau vinete, carne, rosii, sos bechamel, etc). Daca la greci treaba este ordonata, turcii au adoptat varianta amestecata. La romani variantele difera in functie de zona, dar parerea mea e ca sunt ateta variante cate gospodarii sunt, asa ca reteta de fata este varianta mea adaptata dupa ce aveam prin casa :).
      Ingrediente 
  • 300 g carne tocata (amestec porc si vita)
  • 5-6 cartofi potriviti
  • 2 rosii mari
  • 6-7 catei usturoi
  • 1 legatura ceapa verde
  • 1 lingurita rozmarin
  • 1 lingurita ierburi provence
  • 1 lingurita busuioc
  • rosii cherry, patrunjel si ardei gras pentru decor
  • sare si piper
    Cartofii se curata si se taie rondele, apoi se prajesc in ulei incins pana se rumenesc, se scurg cu o paleta lata. Nu se inghesuie prea multi in tigaie (eu i-am facut in 3 ture). Cand sunt toti gata se amesteca cu putina sare, piper si rozmarin.


      Se incinge putin ulei intr-o tigaie sau ceaun in care se adauga carnea tocata impreuna cu ierburile provence, sare, piper si ceapa verde taiata marunt.


      Pana cand este gata carnea, se taie rosiile cubulete mici si se perpelesc intr-o tigaie cu o lingura de ulei, usturoiul tocat marunt, busuioc, sare si piper.


     Cand este gata si sosul se incinge cuptorul la foc mediu. Intr-o oala scunda dar cu diametrul mare (minim 28 de cm), unsa cu putin ulei, se aseaza primul strat de cartofi (jumatate din cantitate).


      Apoi carnea...


      Jumatate din cantitatea de sos de rosii si iar cartofi...


    Ultimul strat este de sos. Eu am ornat cu jumatati de rosii cherry, fasii de ardei gras si putin patrunjel proaspat tocat, presarat peste toate aceste straturi si stratulete.



      Se baga la cuptor si se lasa aproximativ 30 de minute, apoi se poate servi calda sau rece :).




 Pofta buna !

4 comentarii:

Dulcegarii culinare spunea...

First as manca toti cartofii aia perpeliti.. apoi as mai pregati o tura pentru musaca !! bun tare

gaby_d spunea...

Si noua ne place.N-am facut de mult.
Bun, bun.

Ralu spunea...

@ Dulcegarii, noi cum crezi ca am facut?:)) A fost nevoie sa pregatesc ceva cartofi in plus pentru ca Pofticiosul se invartea pe langa mine pregatit sa mai fure cate putin de fiecare data cand eram neatenta :))

Ralu spunea...

@ Gaby, multumesc. Intr-adevar si eu pot numara pe degete de cate ori am facut musaca...de la o mana :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...